Δραματική πτώση του αγροτικού εισοδήματος

Δραματική πτώση του αγροτικού εισοδήματος

Αρ. Πρωτ. 9060/13.01.2011

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τον κατήφορο έχει πάρει το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας, δημιουργώντας οργή και αγανάκτηση. Η ολιγωρία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη λήψη πρωτοβουλιών και στην πραγματοποίηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα της χώρας μας, τοποθετεί την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ως προς το αγροτικό εισόδημα. Τη στιγμή που το μέσο αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη των 27 αυξάνεται κατά 12,3%, στη χώρα μας ο αντίστοιχος δείκτης βρίσκεται διαρκώς σε πτώση. Ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη δείχνει σημάδια ανάκαμψης από την κρίση, σε αντίθεση με τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την ανοδική πορεία, εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικής πολιτικής από την Κυβέρνηση.

Η αδυναμία του αρμόδιου Υπουργείου να πατάξει τα κυκλώματα των μεσαζόντων και των κερδοσκόπων που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή, ο διπλασιασμός  του κόστους παραγωγής που παρατηρείται στη χώρα μας, λόγω των συνεχών αυξήσεων στον ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο, η πτώση στην πραγματική αξία των αγροτικών ενισχύσεων, αποτελούν σειρά προβλημάτων και δυσχερειών, που καταδικάζουν τον αγροτικό τομέα της πατρίδας μας. Απαιτούνται πρωτοβουλίες και κίνητρα, έτσι ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα του παραγωγού, καθώς διαφορετικά, με την ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση πολιτική, ο Έλληνας αγρότης είναι καταδικασμένος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα στην χώρα μας, το οποίο ακολουθεί πτωτική πορεία, εξαιτίας των κακών χειρισμών της Κυβέρνησης;

Απάντηση Υπουργείου